Óvodai Hírek márciusban

2014. május 28. 18:05:07  nyomtatási kép

A TÁMOP-3.3.8-12/2-2012-0031 azonosító számú pályázat keretében „Esélyegyenlőség fejlesztése a Háromhárs Óvodában” című programon dolgozunk. Minden hónapra jut az esélyegyenlőség jegyében szervezett két-három színes rendezvény, melyet a pályázat keretében tudunk megvalósítani.

Farsangi mulatság (2014. február 22.)

Hagyományosan megrendeztük az idén is a farsangi mulatságunkat, amire az oviban mind a gyerekek, mind a felnőttek rengeteget készültünk. A csoportok életkori sajátosságaikhoz megfelelő, színvonalas farsangi műsort adtak elő. A kicsik változatos jelmezekbe bújva, mondókákkal, körjátékokkal, versikékkel melengették a szülők, nagyszülők szívét. A középső csoportosok mesebeli erdőbe varázsoltak bennünket, ahol tündérek és erdei manók énekétől és táncától vízhangzott az erdő. A nagycsoportosok pedig egy középkori várjátékkal, lovagi bajvívással és reneszánsz tánccal szórakoztatták a vendégeket. Mi óvónők is készültünk meglepetéssel a gyerekeknek. Egy magyar népmese alapján mesejátékot adtunk elő, melynek címe: „Pancimanci”. Nem meredt el a jelmezverseny sem, és tombolasorsoláson is lehetett nyerni valami apróságot. Senki nem ment haza üres kézzel, mert aki nem nyert a tombolán, kapott „vígaszdíjat”, csokoládét.

 Kirándulás az Arborétumba (2014. Február 26. 10 óra)

A középső és nagycsoportos gyerekekkel ellátogattunk az Arborétumba és megcsodáltuk a híres és csodálatos hóvirágmezőt. Gyönyörű tavaszi időben, a szabad levegőn a környezet tevékeny megismerésére, megszerettetésére neveltünk. Fontos ismereteket szereztek a gyerekek az éledő természetről, a tavaszi virágokról. A séta során gyakoroltuk a gyerekekkel a helyes gyalogos közlekedést, a jó levegőn végzett mozgással edzettük az egészségüket, egészséges életmódra neveltünk, és az együtt megélt élmény formálta, fejlesztette a közösséget.  

 Előadás (2014. Március 06. 11 óra)

Vendégünk volt az Európa Gyermekszínház. Nagyszerű mesejátékkal örvendeztettek meg bennünket. A „Makrancka királykisasszony” története magával ragadta a gyerekeket. Interaktívan részt vettek a mesében, válaszoltak a színészek kiszólásaira, apróbb szerepeket is vállaltak, pl: erdei állatok, susogó fák, éneklő madarak voltak. Élményeiket napokig mesélték az óvodában és otthon is. Maguk a színészek is jól érezték magukat köztünk, megdicsérték a gyerekeket, elmondták, hogy ők is élvezték az együtt játszást, a családias hangulatot óvodánkban.

 Előadás –lovas-huszár bemutató (2014. március 13. 10 óra)

Már sokadszor hívjuk meg hozzánk Tóth Tihamért, a „lovas-huszárt” Szárról, a „Vértes” Egyesület hagyományőrző képviselőjét. Idén fiával együtt érkezett hozzánk, (aki osztrák vértes lovas katonának öltözött), természetesen lóháton. Huszárunk egy rövid, de tartalmas történelmi előadást tartott a gyerekeknek 1848-as szabadságharcról, a huszáréletről, a huszárok öltözékéről, fegyverzetéről. Ezután megfoghatták, felvehették, kipróbálhatták a huszárok „tartozékait”, a kakastollas csákót, legénységi lőszertáskát, a mentét, a dolmányt, a kardot és a puskát. Kint az udvaron pedig egy rögtönzött csatajelenetet mutattak be nekünk, eldörrent a puska, csattogtak a kardok, táncoltak a lovak. Maradandó élményt nyújtottak ismét gyermekeinknek.

Szülői fórum (2014. március 20. 17 óra)

Szülői fórumot tartottunk, melynek témái:

  1. Beszámoló az esélyegyenlőségi fejlesztés eddigi programjairól
  2. Az iskolaérettség, az iskolai életre való felkészültség, óvodáskor végére várható fejlettségi szint
  3. Vendégünk: Béndek Lászlóné, tanító néni
  4. Húsvéti játszóház szervezése

A beszámolóban beszéltünk a pályázat során megvalósított programokról, céljainkról, feladatainkról. Sajnos éppen a leginkább érintett családokból nem jöttek el hozzánk a kedves szülők. Feladatunk, hogy a következőkben őket is megnyerjük a közös célunk elérésére, gyermekeik fejlesztésében, nevelésében való együttműködésre.

Az iskolai életre 3-4 éves óvodai nevelés során készítjük fel a gyermekeket. Programunk tartalmazza az óvodáskor végére várható követelményeket, fejlettségi szintet minden nevelési területen. Erről beszélgettünk a megjelent érdeklődő szülőkkel, megosztottuk tapasztalatainkat, gondolatainkat egymással.

A beszélgetésbe bekapcsolódott az elsősök a leendő tanító nénije, Marika néni is. Elmondta, hogy mit kell vinni az iskolába, hogy hogyan telik el a napja ott a kisgyermeknek, hogy mit és hogyan fognak ott tanulni, hogyan kell felkészülni az iskolára a szülőknek, gyerekeknek, ill. válaszolt a felmerült kérdésekre.

A fórumot érintettük a húsvéti játszóház szervezésének részleteit is.

 Hirdetném a kedves szülőknek, rokonoknak, ismerősöknek, hogy:

 A Húsvéti játszóház és vásár programunkat

2014. április 19-én szombaton délután 15 órától tartjuk az alcsútdobozi Sportcsarnokban.

 Vendégünk: A Napraforgó Együttes

Gyermekműsorokkal, táncházzal, kézműves vásárral, foglalkoztató asztalokkal, büfével, népzenével szeretettel várjunk minden kedves családot!

 Egyéb:

Beszámolnék, még az érdeklődőknek arról, hogy két monitoring ellenőrzést tartott az ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. az elmúlt hónapban. A két nagy pályázatunk megvalósítását, szakmai anyagát, pénzügyi vezetését, s egyéb adminisztrációját vizsgálták meg. Az ellenőrzések során mindent rendben találtak, sőt dicséretet is kaptunk a munkánkra.

Jelenleg újabb pályázaton dolgozunk. Az Ovi-foci Közhasznú Alapítvány „Nemzeti Ovi-Foci, Ovi-Sport Program” címen írt ki pályázatot. A program főbb elemei: egy műfüves focipálya kialakítása, eszközkészlet beszerzése a fejlesztéshez, szakemberképzés, és egy nagyobb rendezvény megvalósításához is támogatást nyújt. A pályázaton a bekerülési költség 70 %-át, közel 7-8 millió Ft támogatást lehet elnyerni. Önkormányzatunk támogatja pályázati elképzeléseinket, terveinket.

 

  (Óvári Zsoltné)

 

 

 

sortav
sortav