Óvodai hírek - szeptemberi események

2013. november 03. 20:37:48  nyomtatási kép

„Alcsútdobozért” Faluvédő Egyesület egészségfejlesztési programját (TÁMOP 6.1.2-11/1-2012-0664) folytatjuk az idei nevelési évben is. Ennek a programnak a keretében szeptember közepétől hetente úszásra, tornafoglalkozásra, minden hónapban egyszer játszóházi foglalkozásra hívjuk és várjuk a gyerekeket.

Klub - Játszóház

Augusztus 30-án délelőtt tartottuk „tanévnyitó” játszóházunkat, melynek témája: terméskép készítése magvak felragasztásával volt. Motiváció: eszközök, anyagok előkészítésére már gyűltek is a gyerekek az asztalokhoz. Aki szeretné a jelét elkészíteni terméskép ragasztással, az üljön asztalhoz.  Ajánlottuk, hogy az egyes területeket különböző színű magvakkal szórják be, a ragasztót pedig bőven használják, hogy bele ragadjanak a magvak. Megállapítottuk, hogy a termésmagokat milyen sokoldalúan lehet felhasználni:

-         ha elvetjük, kikel belőle a növény,

-         ha megőröljük, kenyeret lehet belőle sütni és ízesíteni,

-         sok magvat el lehet fogyasztani önmagában,

-         színes képeket, dekorációt is lehet belőlük készíteni.

Végül boldogan mutatták az elkészült látványos munkákat, és azonnal haza akarták vinni.

 

Csoportfoglalkozás – Főzőnap

Az augusztus végi időpontról ezt a programot szeptember elejére halasztottuk, így szeptember 5.-én délelőtt tartottuk. Első téma: Sokmagos kenyér sütése teljes kiőrlésű rozslisztből. Motiváció: beszélgetés arról, hogy ki milyen kenyeret fogyaszt otthon?, ismerik-e a barna színű kenyeret?, ettek-e már magos kenyeret?, mi a különbség a fehér és a barna kenyér között, melyik egészségesebb?, szeretnék-e kipróbálni?, mit szólnának,ha virágcserépben sütnénk? (Igen!!! –ujjongás!) Elővettem az eszközöket. Először is kezet mostunk. Majd közösen megszitáltuk a lisztet egy nagy tálban. Ezután fészket alakítottunk a lisztben, belemorzsoltuk az élesztőt és langyos vízzel és egy pici liszttel elkevertük. Kis idő múlva megkelt a kovászunk, majd megdagasztottuk annyi víz hozzáadásával, hogy puha, dagasztható tészta legyen. Harminc perc pihentetés után beletettük a kivajazott virágcserepekbe, és megsütöttük . Negyven perc alatt kisült, megkóstoltuk és elénekeltük a „cipó-dalt”.

Második téma: Gyümölcssaláta készítése. Megneveztük az asztalon lévő gyümölcsöket és felelevenítettük, amit a vitaminokról tanultunk. Két óriás görögdinnyét félbevágtunk, a belsejét kivájtuk, széleit kicakkoztuk, ezek lettek a gyümölcsös tálaink. A gyümölcsöket a műanyag kések segítségével felaprítottuk, majd a dinnyetálakban felhalmozva összekevertük. Tetejét megszórtuk mandulával. A két másik csoportot is megkínálva a gusztusos dinnyetálakat mind megették.

Tóthné Tóth Gabriella

  Bajnokság – Ovi-olimpia

Szeptember 18.-ára terveztük ezt a programot, de féltünk az esőtől, így elhalasztottuk 20-ára, péntekre.  Gyönyörű időt kaptunk, melegen sütött a nap, így lekerültek a pulóverek is a versenyszámok alatt. A rendezvény helyszíne: József Nádor Általános Iskola, atlétikai pálya volt.

Lassan hagyománnyá válik óvodánkban ez a sportprogram, hiszen már több éve színesítjük vele az óvodások életét. Csapataink több atlétikai számban mérik össze ügyességüket: futásban, távolugrásban, kislabda dobásban és ügyességi akadályapályán. A csapatok ismét maguk választották meg a nevüket, és csapatkapitányaik vezetésével már otthonosan mozogtak az állomások között. Az öt csapat: Sasok, Rózsaszín párducok, Turbó csigák, Fürgelábú hercegnők és a Piros almák néven indultak a versenyen. Díjkiosztással zártuk a versenyeket. Minden kisgyerek érmet kapott a nyakába, melyet személyesen vehettek át kézfogás és gratuláció kíséretében. A legjobbak felálltak a dobogóra és elismerésünk jeleként mindannyian megtapsoltuk.

Előadás - Szülői fórum 

Október 13.-a délutánjára egészségügyi témában szervezünk szülői fórumot, ahol egészségügyi szakemberektől előadást hallhatnak az érdeklődő szülők az alábbi témákban:

-         Egészséges táplálkozási szokások kialakítása óvodás korban

-         Fog- és szájápolás fontossága óvodás korban, fogváltás, fogszabályzás

-         Betegség megelőzés, higiéniás szokások kialakítása

Az előadások után a szülők kérdéseire válaszolnak az előadók.

Szeretettel várunk az előadásokra minden kedves szülőt és vendéget óvodánkban!


Óvári Zsoltné

sortav
sortav