Óvodai Hírek

2013. július 16. 09:39:43  nyomtatási kép

Klub- Játszóház (2013. Július 04.)

Az „ Alcsútdobozért” Faluvédő Egyesület egészségfejlesztési programjának keretében Játszóházi foglalkozást tartottunk óvodásainknak és szüleiknek.

A program során Zöldségnyomdát készítettünk textilre, papírra, sorozatok, mesebeli figurák kialakításával.

Célunk az volt, hogy megismerkedjenek a gyerekek a zöldségfélékkel, tulajdonságaikkal, és emellett az egészséges táplálkozás szokásait is kialakítsuk, elősegítsük.

Játszottunk a zöldségekkel, mint a hagyma, a burgonya, a cékla, az uborka, a paradicsom és a káposzta. Nyomdát, dúcot készítettünk a zöldségekből és textilre, papírra nyomdáztunk, sorozatokat, játékos figurákat, formákat készítve velük.

Megbeszéltük a zöldségek tulajdonságait, felhasználását, hasznát, hogy melyik részüket fogyasztjuk és miért hasznosak szervezetünk számára.

Az elkészült munkákat jól hasznosíthatják majd a szobájukban terítőnek, polcdíszként, babatakarónak, kis függönyként a babaszobába, kispárnának és még számtalan ötlettel álltak elő.

A játék során matematikai képességeiket, kommunikációs képességeiket és a kreativitásukat is fejlesztettük.


Csoportfoglalkozás- Főzőnap (2013. 07. 11.)

Az „ Alcsútdobozért „ Faluvédő Egyesület egészségfejlesztési programjának keretében megtartottuk az óvodások és szüleik számára a Főzőnapot .

A program során salátát készítettünk vegyes zöldségekből, a már megtapasztalt módon. 

Elhelyeztük az udvari asztalokra tálakra-tálcákra rendezve a zöldségeket, vizet, műanyagkéseket, reszelőt stb.

A gyerekek azonnal odagyűltek és elhelyezkedtek az asztalok körül.

Először felidéztük, korábbi zöldségekkel és azok feldolgozásával kapcsolatos élményeinket. Ezután, megneveztük a zöldségeket. A  paradicsomot, az uborkát, a paprikát, a káposztát, a hagymát megmostuk, felszeleteltük, lereszeltük, némi citromlével és vékony citromkarikákkal ízesítettük, jól átkevertük majd megkóstoltuk.

A tevékenység során, a feltételek biztosításával arra törekedtünk, hogy a gyerekek minél nagyobb önállóságra tegyenek szert. Megfogták, megszagolták, ízlelgették, elkészítették és végül MIND MEGETTÉK!!! Jóízűen

Célunk: továbbra is az egészséges táplálkozás szokásainak kialakítása volt.

A nyári időszakban termő zöldségek friss felhasználásával értékes vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz jutunk. Tudjuk, hogy a vitaminokat főként gyümölcsök és zöldségek fogyasztásával visszük be szervezetünkbe.

Mai jelszavunk: „ Egészségesen friss zöldséggel és gyümölccsel! „

(Tóthné Tóth Gabriella)

 

sortav
sortav