Óvodai Hírek

2013. július 01. 15:12:12  nyomtatási kép


„Alcsútdobozért” Faluvédő Egyesület egészségfejlesztési programjának (TÁMOP 6.1.2-11/1-2012-0664) keretében óvodás gyermekeinket egészséges életmódra neveljük.

Klub - Játszóház (2013. június 5. 10 óra)

Beszélgettünk a kézmosásról: miért fontos, mit teszünk a kezünkkel, (élethelyzeteket idéztünk fel), a szabad szemmel nem látható bacilusokról, kórokozókról. Célunk az, hogy a gyerekek megtanulják a helyes kézmosást.

A helyes kézmosás elsajátítása nagyon fontos a betegségek megelőzésében. Az óvodai tanulásban az egyik legfontosabb alapelv a játékosság. A játék során egy kézmosó mondóka segítségével az eleven szemléleten keresztül a gyakorlatban, gyakorlás által tanulják meg a gyerekek a helyes kézmosást, megismerkednek a tisztálkodó szerekkel, ismereteket szereznek a betegségek megelőzésével kapcsolatos teendőkről. Megmutatjuk – eljátsszuk együtt – gyakoroljuk. Végül mindenki kapott egy színező lapot, a helyes kézmosás ábrájával, és rajta a mondókával, hogy szüleikkel is gyakorolhassák otthon. (Tóth Gabriella)

Csoportfoglalkozás – Főzőnap (2013. JÚNIUS 6. 10 óra)

Gyümölcssalátát és „gyümölcs-saslikot” készítettünk a gyerekekkel. 

Célunk az egészséges táplálkozás szokásainak kialakítása. Beszélgetés keretében felidéztük a „Játék a vitaminokkal” játszóházunkat, és az „Ehető bábok” foglalkozásunkat. Nagyon ügyesen. okosan válaszoltak a feltett kérdésekre. A vitaminok olyan tápláló anyagok, melyekre szüksége van szervezetünknek, hogy ne betegedjünk meg és egészségesen tudjunk élni. Megállapítottuk, hogy a vitaminok főként a gyümölcsök és zöldségek fogyasztásával jutnak a szervezetünkbe. Felidéztük, milyen szívesen kóstolgattuk, szeleteltük, ettük őket zöldségbáb készítés közben. Ez után azt mondtuk, hogy újabb játékot játszunk, és megkérdeztük, hogy tudják-e mi az a saslik? Megbeszéltük, hogy most gyümölcsből fogjuk ezt elkészíteni együtt. Ismét megfogták, megszagolták, megnevezték a változatos gyümölcskínálatot, majd együtt felszeleteltük, és a színekre és a ritmusra is figyelve felszúrtuk a hurkapálcikákra a gyümölcsdarabokat. Mindenki kettőt készített, egyet magának, egyet pedig ajándékba a kiscsoportosoknak. A maradék gyümölcsből salátát készítettünk a már tanult módon. Ezután kimentünk a tornapályára aerobikozni, majd a testmozgás után jólesően elfogyasztották a „gyümölcssaslikot”, ebéd után pedig a salátát. (Tóth Gabriella)

Úszásoktatás

A pályázat nyújtotta támogatás lehetővé tette, hogy az alcsútdobozi óvoda gyermekei közül a nagycsoportosok, 15 fő, rendszeres úszásoktatásban részesüljön. 2013. február 1-től június 31-ig, keddenként, a bicskei tanuszodában, Vakán Gyula úszásoktató vezetésével, és a dajka, ill. az óvó nénik segítségével, összesen 20 alkalommal vehettek részt eddig a gyerekek a rendszeres úszásoktatásban, illetve a vízhez szoktatásban. Az utazás külön buszokkal történt, Vértes TKÖT által biztosított kisbuszokkal. Gyula bácsi, az úszásoktató, minden alkalommal eleget tett az elvárásoknak. Sok játékos eszközzel, fokozatosan vízhez szoktatta a gyerekeket. Törekedett arra, hogy vízbiztonságuk mielőbb kialakuljon, és megismerkedjenek - félelemérzés nélkül - az úszás alapjaival. Jó alkalom nyílt a rendszeres „vízi edzéssel” a hátrányos helyzetű gyerekek felzárkóztatásra. A víz edző, egészségmegőrző hatását semmi sem pótolja, és az egészséges életmód szokásainak kialakítására, elmélyítésére a lehető legalkalmasabb eszköz. (Tóth Gabriella)

Évzáró – ballagás ünnep az oviban (2013. JÚLIUS 7. 16 óra)

Minden év végén eljön az az idő, amikor búcsúznunk kell az iskolaérett nagycsoportosainktól. El kell engednünk őket az iskolába azzal a határozott hittel, hogy helyt fognak állni a nehézségek során, hiszen felkészültek, felkészítettük őket az iskolai életre. Ez a mi legnagyobb felelősségünk. Ezért dolgozunk éveken keresztül, gondozzuk, neveljük, tanítjuk őket. Megalapoztuk a zenei és anyanyelvi képességeiket énekes játékokkal, dalokkal, mondókákkal, versekkel, mesékkel, fejlesztettük kézügyességüket sok-sok technika kipróbálásával, megismertettük, megszerettettük velük a természetet, környezetüket, fejlesztettük testi képességeiket a testnevelési játékokkal, és a közösségi élet alapvető szabályait igyekeztünk megtanítani itt az óvodában. Reméljük, hogy felejthetetlen élményeket tudtunk nyújtani rendezvényeinkkel, programjainkkal.  

Délelőtt még a cirkuszi előadástól és az ugráló vártól volt hangos az óvoda udvara, de délutánra már a szülők és rokonok töltötték meg a játszóteret. Búcsúzó műsorukban a gyerekek lakodalmast adtak elő. A humoros kikiáltók, és a kedves jelenetek közben a gyerekek maguk is nagyon jól szórakoztak. Az ajándékosztás után egy kis vendégség zárta az ünnepet, ahol finom szendvicsek, gyümölcsök és gyümölcslevek fogyasztása közben, még családias beszélgetéssel fűszerezve, elköszöntünk egymástól. (Óvári Zsoltné)   

Egészségügyi állapot felmérés (2013. július 13.)

Igaz, hogy elköszöntünk az évzáró után, de még nem zártuk le az évet teljesen. Maradt még néhány program a nyárra is. Ezen a csütörtökön egészségügyi állapotfelmérést szerveztünk az óvodásainknak itt, helyben, az oviban.

Több területen végeztük a felmérést, és a feladatra egészségügyi szakembereket hívtunk segítségül.  Az iroda szemészeti rendelővé alakult, ahol Piros Andrea doktornő végezte a szemészeti szűrővizsgálatokat. A logopédiai szobában Vargáné Ángyás Gabriella, védőnő hallásvizsgálatot, vérnyomás-mérést végzett a gyerekeken. A kismadár csoportban Svajda Bernadett bőrgyógyász doktornő megvizsgálta a gyerekeket a fejük tetejétől a talpukig, alaposan átnézte az anyajegyeiket. A tornaszobában Dr. Csereklye Andrea komoly technikai berendezéssel végezte a talpvizsgálatot, kiszűrve a gágogó lúdtalpakat. Temesszentandrási György doktor úr pedig a rendelőben meghallgatta a szívüket és a tüdejüket, és egy általános vizsgálattal ellenőrizte a gyermekek állapotát. A vizsgálatok eredményéről minden szülő tájékoztatást kapott.

Több mint 30 gyermek vett részt a vizsgálatokon. Ügyesen, bátran járták végig a „rendelőket”, megtanulták, hogy nem kell félni az orvosoktól, s hogy fontos milyen egészségi állapotban vagyunk, hogy vigyáznunk kell az egészségünkre, minden szervünkre, érzékszerveinkre. (Óvári Zsoltné)

sortav
sortav