Egészséghét (2013. MÁJUS 22.-24.)

2013. május 27. 11:09:00  nyomtatási kép

Az egészséghetet nem hiába szerveztük erre az időpontra, hiszen a nagyszerű programok gyermeknapi ajándékként is megmaradhatnak a gyermekek emlékeiben.

Tengerecki játszóházzal indítottunk első napon. Tengerecki Pál és segítői érdekes játékokkal tanították a gyerekeket az egészséges életmódra. Több állomást látogathattak végig a gyerekek, minden állomáson egy-egy fontos egészségünk szempontjából fontos dolgot tapasztalhattak és beszéltek meg a játékvezetőkkel. Ezek a következők voltak: a türelem, az együttműködés, a bátorság, a tisztálkodás, az egészséges táplálkozás és a vidámság. A játékok során az „élménypedagógia” módszereit használták fel a gyermekek fejlesztésére.

Mindhárom napon ovi-aerobicot tartottunk. Az óvoda minden óvodása és dolgozója részt vett a tornában. A ritmus vezette a mozgásunkat, és egy egész kis tornabemutatóra való koreográfiát tanultunk meg, táncoltunk végig a három nap alatt mai sikeres zeneszámokra.

22-én délután az Alma együttes szórakoztatta a gyerekeket és a szüleiket. A Sportcsarnokban tartottuk ezt a programot, hogy minél többen el tudjanak jönni a programra a falu óvodájából és iskolájából. Az Alma együttes egy nagyon népszerű gyerekzenekar, dalaikkal az egészséges életmódra, helyes táplálkozásra, környezetünk védelmére nevelik a gyermekeket. Fergeteges hangulatot varázsoltak, nagyszerűen szórakozott minden gyermek és felnőtt a koncert során. A rendezvény alatt a büfében szendvicsekkel, gyümölcslével és almával kínáltuk a vendégeket.

23-án 10 órától Barta Tóni bábszínháza érkezett hozzánk Paprika Jancsi kalandjaival. A nevetésnek gyógyító erejét felhasználva „kezelte” a bábművész a nézőket. Paprika Jancsi, az „erős paprika” kalandjait minden egészséges magyar kisgyermeknek ismernie kell. Megismerhettük Paprika bátorságát, becsületét, erejét igazi népi humorral körítve.  

11 órától mentő bemutatót láthattak a gyerekek. A mentőautó beállt az udvarunkba, s minden gyermek bemehetett az autó utasterébe is. Gabi néni játszásiból elesett a biciklivel, s őt a mentős bácsi ellátta, nyakmerevítőt és rögzítő kötést kapott, majd hordágyon beemelték a mentőautóba. A gyerekek igazi mentős-oktatást kaptak, megismerték a mentő-ládák, táskák tartalmát, meghallgathatták a szívverésüket, mértünk pulzust, oxigénellátottságot, sőt végignézték azt is, hogy rajtam vércukor vizsgálatot végezzen a mentős bácsi.

Nagyon izgalmas, nagy élményt jelentett ez a program is az óvodásainknak.

24-én reggeli után Rudi bohóc érkezett hozzánk öreg kisautóján. Miután lerobbant autóját betoltuk az udvarra, segítettünk megjavítani egy óriás kalapáccsal. Teljesen magával ragadta a gyerekeket a bohócműsor. De nem csak kacagtunk, hanem megtanulták a gyerekek Rudi bohóctól, hogy milyen káros a cukorka, és a csokoládé, s hogy milyen fontos a fogmosás.

Rudi bohóc távozása nagy űrt hagyott maga után. Szerencsére nem sokáig kellett az újabb élményre várakozni. A mozgás örömét fokozza az ugrálás egy nagy színes ugráló-várban, amit az egészséghétre béreltünk ki udvarunkra.

Egész napos ugráló-vár és arcfestés tette rá a koronát erre a hétre, melyet az egészségnevelésre szántunk így gyermeknap alkalmából. 

(Óvári Zsoltné)
sortav
sortav